Daloljanak a pacsirták! - Kézműves foglalkozást szervezett a Szebb Holnapért Egyesület

2016. március 5.
forrás: Répcevidék Kistérségi havilap | szerző: Orbán Tamara

Az idei esztendő első kézműves foglalkozását szervezte meg a Szebb Holnapért Közhasznú Egyesület a Csepregi Óvoda és Bölcsőde Közös Igazgatású Köznevelési Intézmény együttműködésével 2016. február 18.-án csütörtökön. A foglalkozás apropóját a Zsuzsanna naphoz kötődő néphagyományok adták, a helyszínt pedig az intézmény biztosította.

Vlasich Krisztián a Szebb Holnapért Közhasznú Egyesület elnöke színesebbnél-színesebb papírokkal, ragasztókkal és egy jó adag madáreleséggel érkezett a gyerekekhez, akik lelkesen várták a közös foglalkozást.

A foglalkozásba besegített a Méhecske csoport óvó nénije Kutrovics Andrea és a Süni csoport óvó nénije Csizmazia Tamara is. A foglalkozáson azok a gyermekek vettek részt, akik ősszel már az iskola küszöbét fogják átlépni, s kézügyességükkel bizonyították, hogy ők bizony hamarosan már egy másik intézmény jó hírét fogják öregbíteni.

A foglalkozáson készültek pet-palackból csinos madáretetők, gondolva az újrahasznosításra, illetve a néphagyományhoz kapcsolódóan színes képek és daloló pacsirták.

A néphiedelem szerint, ha Zsuzsanna napján magasra száll a pacsirta, akkor hamarosan beköszönt a jó idő. Ha a madár reptében még énekel is, akkor biztos, hogy megérkezik a várva-várt tavasz. Ha nem énekel a pacsirta, akkor még „be van fagyva a csőre” és még jó ideig tűrni kell a hideg időt.

Mivel Zsuzsannát a gyümölcsfák védelmezőjeként is tisztelik, gyakran almafaként ábrázolják. A szervező egyesületi tagok és az óvó nénik segédletével a gyermekek színes almafákat rajzoltak, melyet aztán be is kereteztek, s papírból dalos pacsirtákat is hajtogattak.

A foglalkozás végén – Kökösy Sándorné Intézményvezető közreműködésével – a „Nád a házam teteje” című dalt és a hozzá illő koreográfiát tanulták meg a gyerekek, akik átélve a délelőtti foglalkozás örömeit kérték, hogy máskor is szervezzen hasonló programot az Egyesület az intézménnyel karöltve.

A szervező egyesület célja az volt, hogy a közösségi szellemet tovább erősítse és az együtttevékenykedés örömét minél kisebb korban átadhassa a felnövekvő fiatalabb generáció számára.

Kapcsolódó fájl
Rólunk

A10 lelkes fiatal kezdeményezésére jött létre 2003. október 20-án Csepregen. Tagjaink száma szépen gyarapodik, egyre több fiatal csatlakozik a lelkes tettre kész csapatunkhoz.
Egyesületünk korosztályi összetétele 10-35 év, legfőképpen középiskolás és főiskolás korosztály. Az egyesület céljai között szerepel a fiatalok tartalmas szabadidő eltöltése, valamint a kulturált helyi szórakozás lehetőségének biztosítása.

Elérhetőségek
Levelezési cím: 9735 Csepreg, Széchenyi tér 11.
Elnök: Vlasich Krisztián
Telefonszám: 20/968-7350
E-mail: szebb-holnapert@index.hu
Honlap: www.szebbholnapert.hu